Als alles bijzonder wordt

Als alles bijzonder wordt


Credits
Scenario & Regie: Marieke Helmus
Acteurs: Robert de Hoog, Tine Joustra, Minne Bussemaker
Bob Stoop en Markoesa Hamer
Camera: Joost Meijer.
Stills: Richard Spierings
Compositie: Maarten van der Meiden.
Mixage: Tijn van de Wetering
Producent: Trent, NFI-producties

Regie-assistent & Kostuums & Figuratie & assistent bij Casting: Aileen Pfauth

 

Korte fictie-film uit 2009 van 11 minuten over een jongen die langzaam psychotisch wordt.

Zestienjarige Lars zit met zijn ouders en kleine broertje aan tafel. De tiener kan zich moeilijk concentreren op het huiselijke tafereel; mysterieuze stemmen praten door zijn moeder heen om hem opdrachten te geven. Eenmaal op school aangekomen gedragen zijn klasgenoten zich bizar en lijkt de wereld bestuurd door een systeem. Paranoïde gedachten en een toenemend isolement trekken hem in een surreële wereld. Kan hij iemand in vertrouwen nemen?

Voor deze film was ik werkzaam als regieassistent en kostuumontwerper. Tevens figureerde ik als ‘klasgenoot’ in de film waarbij we onder regie van Anna van Diepen een bewegingssequentie uitvoerde. Verder heb ik een van de stemmen ingesproken die het personage Lars in zijn hoofd hoort.

‘Als alles bijzonder wordt’ is gemaakt in opdracht van: TOP-Team vanuit het AMC Amsterdam en is onderdeel van de voorlichtingscampagne Tijdige Onderkenning Psychose. De film werd vertoond op middelbare scholen om er voor te zorgen dat psychotische klachten bij jongeren eerder worden herkend en behandeld. Hij is nagesynchroniseerd in het Engels en gebruikt door NHS Birmingham, VDIP België en de MPH Johns Hopkins School Canada.
Verder werd deze film meerdere malen vertoond op Film by Sea 2011 en tijdens het Nederlands Film Festival in 2011, inclusief op de Dag van Opdrachtfilm.

Juryrapport Gouden Reigers 2012
Beklemmend, benauwd, intrigerend. Een onderwerp waarbij het medium film echt tot z’n recht komt. Alles klopt hier: het script, de audio, de art-direction, het camerawerk, de dramatische lading, de montage tot en met de kleurbewerking aan toe.

De kijker wordt op scherp gezet, géén voorspelbaar verhaaltje maar onverwachte gebeurtenissen en beelden waarbij je heen en weer geslingerd wordt tussen verschillende werkelijkheden. De dagelijkse realiteit, zoals de meeste mensen die beleven en die van de hoofdpersoon worden op fraaie wijze in elkaar verweven.

De bedoeling van de makers om je als kijker te kunnen inleven in de wereld van iemand mat een psychose is geslaagd. Een eye-opener voor iedereen die een beetje inzicht wil krijgen in wat een psychose kan inhouden.