Enzovoorts

Theater over Empel

Enzovoorts…

Enzovoorts is de afstudeervoorstelling van theatermaker Mijke Wijga.  Deze voorstelling was te zien tijdens de Trapweek op 16, 18, 19 en 21 mei 2016. Erik van ’t Wout speelde de hoofdrol in dit ontroerende stuk over het nalaten van sporen, het niet vergeten willen worden enzovoorts.. enzovoorts…

Enzovoorts flyer

De oudere generatie van het Brabantse dorp Empel sterft langzaam uit. En met hen de vele verhalen die dit stukje grond aan de Maas rijk is.
De eigenzinnige weduwnaar Nico zit bomvol verhalen over zijn dorp die hij probeert vast te leggen in een naslagwerk. Door de komst van twee nieuwe jonge bewoners wordt hij geconfronteerd met zijn eigen geschiedenis. Het nieuwe dreigt het oude te overschreeuwen. Krijgt Nico de erkenning die hij verdient?

 

Regie – Mijke Wijga                                     Coaching- David Goddyn

portret-mijke             portret-david

Spel- Pauline van Leeuwen                Spel – Rick de Groot

portret-pauline           portret-rick

Kostuums – Aileen Pfauth             Spel – Erik van ’t Wout

portret-aileen          erik-van-t-wout-foto

én met  

Spel – Charlotte Kloosterman

Vormgeving – Dora van den Berg en Eric van Vuurde 

Licht – Mireille Ettema

 

Over de kostuums

Voor Enzovoorts heb ik gewerkt op verschillende niveau’s.

In Enzovoorts komt een jong koppel in een huis wonen. Het huis wordt bewoont door de geest van Nico. Die zijn hele leven in het huis heeft gewoond en op een onverwacht moment is gestorven. Door de aanwezigheid van het nieuwe stel komt hij er langzaam achter dat hij gestorven is. Uiteindelijk komt de geest van zijn jonggestorven vrouw hem ophalen.

De kleur was vervaagt (oud)blauw. Het blauw van de Maas. De rivier die door het stuk stroomt. De rivier waarin de jonge vrouw van Nico verdronken is. De kleur van verdriet.Pauline van Leeuwen speelde de geest van weduwe van Nico en droeg een oud-blauw jaren-70 jurkje: zij vertegenwoordigde de Maas, het oude en het nieuwe. Want ze was voor eeuwig jong.

 

foto-15

Het oude en het nieuwe. Ik vergeleek Nico en zijn vrouw met het jonge stel, die hen als het ware kwamen vervangen in hun woning. Er waren vergelijkingen in de kostuums tussen Nico en de jongeman. Een bril met donker montuur, in jaren 80 stijl voor Nico en een Ray-Ban-achtig montuur van nu voor de jongeman. Nico gaf ik een kostuum waaraan af te lezen viel dat hij in het oude was blijven hangen: bruine te kleine ribbroek, blauwe trui, ouderwets overhemd. De jongeman is gekleed iemand die vooruit wil: zakelijk en hip tegelijk.