Jan Rap en z'n Maat

Jan Rap en z’n maat 

Regisseur: Hans Breetveld
Licht: Ruud Moesbergen
Producent: Theaterschool de Trap
Cast: Tara Kramer (Gemma), Peter Meere (Charrie), Kees van Oostveen (Derek), Bran Remie (Louis), Bert Meutstege (Klaas), Maartje van der Heijden (Lenny), Mischa Barthel (Tymen), Dunya Roos (Ali), Ruud Moesbergen (Edje), Marieke Koopman (Elly), Tim Pieterson (Klaasje) en Marilou Breeuwer (Nicolien)

Jan Rap en Z’n Maat is gebaseerd op het gelijknamige boek van Yvonne Keuls. Het verhaal draait om een opvanghuis voor ontspoorde jongeren. De begeleiders zijn idealistische, hoogopgeleide academici, die maar weinig praktijkervaring hebben. Hun onkunde en onervarenheid begint ze parten te spelen wanneer de agressieve Louis doorslaat.

 

Echt een aanrader!! Kippenvel, glimlach en tranen heb ik ervan gekregen! Wauw!”  Sabine Salden

 

 Recensie Anouk van Doornen
Jan Eef ging naar de toneelvoorstelling Jan Rap en z’n maat in MidWest. Een keihard kerststuk met een hoopvol randje. Onder regie van Hans Breetveld zetten 12 leerlingen van Theaterschool De Trap een heftig, shockerend, maar ook ontroerend toneelstuk neer.

Wat als de hele wereld tegen je is? Wat als je niemand kunt vertrouwen? Wat als iedereen die je ooit liefhad je heeft verraden en het leven je steeds opnieuw weer voor je bek slaat? Het toneelstuk Jan Rap en z’n maat gaat over jongeren waar geen plek voor lijkt te zijn op deze wereld. Geslagen, verwaarloosd, verkracht of in de steek gelaten door hun ouders, vinden ze onderdak in een opvanghuis, speciaal voor ‘gevallen’ die nergens anders terecht kunnen. Een huis dat wordt gerund door academisch opgeleide idealisten met een schat aan goede bedoelingen, maar met veel te weinig kennis en kunde om de problematiek van de jongeren onder controle te krijgen.

Geschreven door Yvonne Keuls eind jaren zeventig, raakt het verhaal van Jan Rap nu nog altijd genadeloos de open zenuw van het hoofdpijndossier dat ‘jeugdzorg’ heet. Regisseur Hans Breetveld (…): ‘Het is opvallend dat het stuk, ruim dertig jaar later, nog precies de rauwe urgentie heeft als toen het voor het eerst werd opgevoerd. De schrijnende verhalen van jongeren die tussen de wal en het schip terecht komen zijn helaas nog net zo actueel als toen. Als je de verhalen van hulpverleners hoort, is er nog steeds evenveel wanhoop en chaos.’

En inderdaad, aan schreeuwende, rammende, tierende, beukende, gek draaiende chaos geen gebrek in deze actuele uitvoering van Jan Rap en z’n maat, maar aan humor gelukkig ook niet. Want bij een schrijfster als Yvonne Keuls is de relativerende lach nooit ver, waardoor de personages de kans krijgen meer te zijn dan alleen hun problemen. Zoals de grofgebekte Gemma die meer heeft meegemaakt dan je als publiek aan kunt horen, maar met haar ongepolijste charmes het hele opvanghuis om haar vinger windt. En dat maakt Gemma tot een personage waar je ondanks haar onuitstaanbaarheid toch van kunt houden. 

Theaterschool de Trap heeft iets bijzonders gedaan met het decor. (…) Omdat het publiek rondom het decor is opgesteld, zit je letterlijk middenin de verwikkelingen en krijg je meerdere scènes tegelijk mee. Dingen die zich aan het oog van de groepsleiders ontrekken, zijn voor het publiek wel zichtbaar. Terwijl de ene jongere wordt gekalmeerd aan de eettafel, ligt de ander wanhopig op bed te huilen. (…) Jan Rap en z’n maat van Theaterschool De Trap is een prachtig stuk die met een combinatie van realisme, rauwe emotie en goede humor weet te raken!

Lees hier de hele recensie:
http://www.geefomdejaneef.nl/jan-rap/

Trailer